lördag 7 november 2009

Bank-o-bil

En sak som förvirrade mig i början (men som jag nu vant mig vid) var att bilarna inte har lyset på under dagsljus. Alls. I början hade jag svårt att avgöra om en bil var parkerad eller om den var i rörelse, eftersom jag tidigare kunnat avgöra detta på om lyset varit påslaget eller ej. Men nu har jag vant mig, och ställer mig istället frågan varför man egentligen har lyset på under dagsljus? När vi ändå är inne på bilar fick NZ en ny lag den 1 november som innebär att det är förbjudet att prata i mobil när du kör bil, såvida du inte har en handsfree och mobilen är fäst någonstans på instrumentbrädan. Kör du bil och pratar i telefon och polisen stoppar dig, får du 20 "poäng" och böter på motsvarande 400 SEK. De här poängen tycker jag personligen är ganska klokt. Det är i själva verket inte alls poäng, men jag kommer inte på det korrekta ordet och orkar inte leta upp det, så vi håller oss till den felaktiga benämningen. Vid varje företeelse som polisen stoppar dig för får du olika antal poäng, och när du kommer upp i 100 dras ditt körkort in i tre månader. Hårda bud. Gäller att hålla sig i skinnet, alltså.

Idag har jag köpt nya fotbollsskor. Eller, det har jag inte alls. Robert köpte dem till mig. Han är så snäll. De är vita.. Antagligen ett stort misstag, men de var sköna, och det är ju huvudsaken. Så nu slipper jag springa omkring i Roberts fotbollsskor som är alldeles för stora och framför allt obekväma. På måndag är det ny match.

Haha. Idag använde jag en bankomat här i NZ för första gången.. Var tvungen att ta reda på hur mycket pengar jag har på kontot (mitt här i NZ, alltså. ASB heter min bank) och på grund av lite olika omständigheter (feghet, bland annat) har jag inte fixat internetbank än. Så bankomat var enda alternativet, men det var svårare än jag någonsin kunnat tänka mig! När jag först satte in kortet vände och vred jag på det tre gånger innan jag fick det rätt, och att knappa in koden var väl det enda som var självklart. Resten chansade jag på. Man fick åtta olika alternativ vad man kunde göra. Jag förstod typ ett av orden, och det var vad jag visste att jag inte ville göra, så jag klickade glatt på något av de andra alternativen. Antagligen hade jag tur (tyvärr minns jag inte vad jag valde..) för jag fick välja hur mycket pengar jag ville ta ut. Sen fick jag välja om det skulle vara check eller savings. Check valde jag. Sen lyckades jag på något sätt även få ut ett saldoutrag. Och pengarna.

Nästa gång jag ska använda en bankomat kommer jag vara nervös.

2 kommentarer:

Nina sa...

Jag tror att Sverige är det enda landet med lag på att ha lamporna påslagna dygnet runt. Men så har vi också ett ruskigt, regnigt och grått land, så det kanske inte är så konstigt?

/N

Anonym sa...

jag är så stolt, mera pengar! :)